Wanneer valt haar groei nou onder de norm overbeharing?

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is.

Van hirsutisme spreken we als bij vrouwen haargroei optreedt op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek.

Ook op armen en benen is de haargroei sterker en zijn de haren wat dikker. Een lichte vorm van hirsutisme bij vrouwen is normaal, zeker na de overgang. Vrijwel alle oudere
vrouwen moeten hun ‘snor’ scheren en krijgen haartjes op de kin.

Als er geen hormonale oorzaak aan te wijzen is, kun je het overtollige haar verwijderen. Er zijn twee verschillende manieren: depilatiemethodes en epilatiemethodes. Bij depilatie wordt de haar ergens op een punt in de haarschacht verwijderd. Dan kan door de haar weg te scheren of los te trekken met hars. Ook ontharen met (chemische) ontharingscrèmes valt onder depilatie.
Bij epilatie wordt de haar inclusief het haarzakje verwijderd of vernietigd. De haarfollikel is dan permanent vernietigd en er groeit nooit meer een haar terug.

Donkere haren kun je het beste laten verwijderen met IPL of Laser. Het licht van de laser dringt alleen door in de pigmentcellen in de haarworteltjes en wordt dan omgezet in warmte. Er zijn meerdere behandelingen nodig, omdat de haarwortel alleen in de groeifase gevoelig is voor de IPL of laser. Omdat grijze of lichtblonde haren nauwelijks pigment bevatten, kunnen ze niet worden
verhit met IPL oflaser. Voor het verwijderen van lichte haren is elektrische epilatie de beste oplossing. Een gespecialiseerde schoonheidsspecialist schuift een dun naaldje in de huidporie van de haar en zet er enkele seconden stroom op. Dan sterft de follikel af. Een groot voordeel van deze techniek is dat elk haartje apart kan worden behandeld. Dat is ook gelijk het nadeel, want het is een heel tijdrovend proces.

De sociale gevolgen van hirsutisme kunnen zo ingrijpend zijn, dat er sprake is van medische noodzaak van ontharing. Laserontharing en elektrische epilatie in het gelaat
bij vrouwen worden in de meeste gevallen (geheel of gedeeltelijk) vergoed. Soms is het afhankelijk van een aanvullend verzekeringspakket. Ik ben aangesloten bij de Anbos en Medisch huidspecialist hierdoor kom je mogelijk in aanmerking komt voor deze vergoeding. (vraag dit altijd even na bij je zorgeverzekeraar)

Gratis intake

De klant is koning! Ik adviseer altijd met persoonlijke en oprechte aandacht en met een plan op maat, waarbij ik rekening houd met jouw persoonlijke budget! Ik geef een eerlijk advies en beloven je geen resultaten die we niet waar kunnen maken.
 
Gratis intake Contact